29. května 2016

Amerika a Američané – co je jinak než v Evropě


Soukromé ale i služební důvody mě zavedly do USA. Neprojel jsem celou Ameriku, ale jen 4 státy USA, Kalifornii, Oregon, Floridu a NY. Spali jsme v soukromí, bavili se s Američany, kteří nás ubytovávali, s přáteli našich dětí a kamarádů, měli jsme i možnost zažít americké zahradní party, americké barbecue, meditační seminář a oslavu narozenin s krajany, kteří na Floridě roky žijí a pracují. Potkal jsem se i s partnerem účetní a daňové firmy v NY. Jaký dojem na mě zanechala Amerika?

Amerika je veliká svojí rozlohou. Bez auta se nikam nedostanete, do školy, do práce, nakoupit, na návštěvu, na pláž, do restaurace na jídlo. Neplatilo to jen pro NY, tam je pohodlnější a rychlejší cestovat metrem. Každý ze států, který jsme navštívili je úplně jiný. Rozlehlá města, že nepoznáte, kde končí jedno a začíná druhé. Když konečně vyjedete z města, narazíte na přírodu, rozhlehlé lesy, pláně, pouště, bažiny, kde několik desítek mil nepotkáte známky civilizace. Pokud se vypravíte do lesů pěšky, potkáte nejspíš víc medvědů, než lidí. V močálech a bažinách na Floridě se kvůli krokodýlům ani nedoporučuje vystupovat z auta.

V Kalifornii si můžete sáhnout na nejvyšší a nejstarší stromy na světě. Skrz ten, co jsme si na něj jeli podívat, se dá projet osobním autem a je podle odhadu 2400 let starý. „Pamatuje“ ještě i Krista a ten nejstarší, (cca 3400 let) i Budhu.

V Kalifornii žije odhadem několik tisíc indiánů kmene Yuroků, hodně v reservaci uprostřed lesů, s velmi omezeným vlivem civilizace. Žijí jako jejich předkové, v souladu s přírodou. Protože ryby jsou jejich hlavní obživou, snaží se poměrně úspěšně prostřednictví svých kmenových organizací přesvědčovat vládu, aby zbourala přehrady na řece Klamath and Salmon river. Yurokové nemají turisty v lásce, takže se s nimi nejspíš nepotkáte.

Amerika je velká země velikých možností. Protože je veliká snadno se v ní člověk ztratí, možná z té velikosti a rozmanitosti dostane i strach. Naopak ten, kdo opravdu něco umí, má možnost to předvést.

Lidé se často chtějí odlišovat, chtějí být jiný než ti ostatní. A když jsou jiní, jsou na to hrdí a nestydí se. Lidé v Americe jsou mnohem otevřenější k novým nápadům, stylům, podnikatelským záměrům než Evropané. Jsou otevření i k poznávání druhých. Zajímá je, jací jste, co děláte, jaké máte názory. Jsou ale oblasti, kde jsou stále velmi konzervativní.

V Americe, máte pocit, že věci jakoby lépe fungují. Policie armáda a úřady a jejich zaměstnanci mají veliký respekt. Mají mezi lidmi velkou autoritu. Amerika má svá pravidla a chce po Vás, abyste je dodržovali. Pokud je nedodržujete, má fungující právní systém, který Vás donutí zákony dodržovat. Samozřejmě tu žije i dost takových, kteří pravidla nedodržují. Oblastem velkých měst, kde takoví lidé bydlí a shromažďují se, je lépe se vyhnout.

Normální Američan chce ale být poctivý a chce, aby takový byl i jeho soused. A nestydí se to říct na veřejnosti. Sousedé pořádají společné „street-party“, aby se poznali. To je zvykem všude, kde jsme byli.

Otevřenost Američanů nehraje na ruku korupci. Pokud na Floridě platíte daň z nemovitosti (a není to málo – cca 4 % z ceny domu (můj odhad)), víte přesně, kolik je na šerifa, veřejné osvětlení, úklid Vaší čtvrti, opravu kanalizace... . Dobré účty, dělají dobré přátele.

V době, kdy jsme jezdili po Americe, probíhaly presidentské primárky. Nejvíc o nich diskutovali čeští krajané. Primárek byla plná televize. Američané, se kterými jsme se bavili, nechávaly primárky v klidu. To co je zajímalo, byl jejich každodenní život. Dělají to samé co my Evropané. Chodí do práce, do školy, do parku, na procházky, do kaváren a restaurací, starají se o svoje děti, psy, milují svoji rodinu, mají přátelé, rádi se s nimi společně baví, nakupují, prodávají nepotřebné věci a řeší svoje každodenní starosti.

Ekonomicky Amerika určitě prosperuje, obraty a zisky firem rostou, v NY se staví nové mrakodrapy, ceny domů a bytů rostou, nevidíte jezdit stará auta, obchody jsou plné zboží a lidí.

Američan je hrdý na svoji zem. To v Evropě často nevidíte. Všude visí americké vlajky. Možná i kvůli této hrdosti vyhraje D. Trump presidentské volby s heslem: „ Make America Great Again“.

Tak jako všude, lidé tu jdou, nebo běží za svým štěstím.

Ivan Fučík 24.5.2016 NY

Žádné komentáře:

Okomentovat