3. února 2016

Vnímání ticha

foto Greg Becker
Jeden známý si mě nedávno postěžoval, už si ani neumí sednout ke knížce.  Pak se mě zeptal: „Umíš to ještě? „ Zamyslel jsem se nad jeho otázkou a došlo mi, že je mnohem hlubší otázka, než se na první pohled zdá. Přemýšlel, jsem, kdy jsem naposledy přečetl celou knihu. Ne časopis, nebo noviny nebo článek na internetu.  Asi to bylo na dovolené? Nebo vlastně o Vánocích a to není tak dlouho. Tak hurá, umím ještě číst knížku. Jeho otázka mě ale přivedla na další otázku. Umím v dnešní hektické době odpočívat? Umím být v klidu? Umím nic nedělat ? Umím vnímat ticho?

Zajímavá otázka co? Umíte vnímat ticho? Ne hluk, ten je všude, ale ticho, ve kterém se všechny zvuky ozývají? Možná se zeptáte a k čemu je to dobré? Zkuste si to a uvidíte.  Nechci vás přesvědčovat, ale za sebe vím, že to dobré je.  Vnímat ticho je jako meditovat. Zastaví vás to, uklidní.

Tak co umíte Vy vnímat ticho? Alespoň občas. Nebo alespoň, když se soustředíte a chcete ho vnímat?

Umění vnímat ticho, souvisí se spoustou dalších činností. Když umíte vnímat ticho, umíte i poslouchat druhé. Vnímáte pauzy mezi slovy, když povídají, Vnímáte nejen co říkají, ale co u toho cítí, jak se tváří, jak svá slova prožívají, lépe pochopíte myšlenky toho, kdo vám něco povídá. Někdo mluví rychle, někdo rozvážně. Začnete si toho všímat. Ten kdo je na tom, ještě lépe umí vnímat ticho, když sám mluví. Takový člověk vysílá do okolí obrovský klid a pohodu. Je to opravdu veliké umění, mluvit a přitom vnímat mezery mezi vyslovovanými slovy.  Takové umění pak pomáhá v životě. Když posloucháte zákazníka v práci i když posloucháte manželku doma.

Ptám se i Vás: Umíte vnímat ticho? Umíte vnímat to ticho, které je právě teď okolo Vás? Umíte vnímat ticho, ve kterém se rozeznívají zvuky, které zrovna teď slyšíte?

Ivan Fučík
únor 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat