24. ledna 2018

Úvodní slovo pro FP Info 2/2018 - eRočko


Vážení profesionálové,
a je to tady. Leden. Snad nejhorší měsíc v roce pro nás profíky na poli účta, auditu a daní. Už za sebou máte mzdy a měsíční závěrku? A co teprve roční závěrku? Časové rozlišení a dohady? Ne? Reporty, příprava podkladů pro auditora? Daňař tvrdí, že nestíhá? Tipuji, že o DPH a kontrolním hlášení nechce nikdo ani slyšet.

A situaci, kdy se v tomto období setká profesionál s naprostým laikem znáte? Co třeba setkání pokladní a zaměstnance s nově nalezeným dokladem, který očividně patří do vyúčtování za prosinec nebo nedoplněný konečný stav u poloviny nádrží služebních aut....?

V mé předchozí praxi, kdy jsem pracoval jako ekonomický ředitel několikamiliardové společnosti s více než 1300 zaměstnanci, byl takovou situací růžový formulář ročního zúčtování daně. Setkání mzdové účetní pod novoročním stresem s několika stovkami spíše méně nadšených zaměstnanců, Vám s největší pravděpodobností zaručuje další kladné body.  Jednoznačně posílíte komunikaci v kuchyňkách o finančním oddělení, o Vaší osobě zodpovědného ředitele nemluvě a nedej bože, že Vás čeká interní dotazník spokojenosti s prací Vašeho oddělení. Takže jednáte se mzdovkami (pro menší profíky vysvětlím: mzdovými účetními), připravujete interní komunikaci zaměstnancům, žádáte o podporu kolegy. Prostě se snažíte zdolat další problém z jejich nekonečné lednové řady.

Do dnešního dne mě stále udivuje, že si někdo nedal tu práci a při všech těch nových softwarech, intranetech, chatech, plánovacích nástrojích a podobně, si neusnadnil práci a nevytvořil systém, který by této situaci zabránil. Přece stále tvrdíme, že zaměstnanci jsou to nejcennější ve firmě. Neúnavně hledáme stále nové a nové benefity jak zaměstnance udržet u „strojů“, nebo jak je naopak nalákat do našich firem. Místo toho je trápíme růžovými formuláři, kterým tak tak sami rozumíme a nutíme je jednat s lidmi, kteří mluví odborným čili nesrozumitelným jazykem. Nakonec se Vás zeptám, kolik z Vašich zaměstnanců od Vás dostane výsledný přehled z oné „růžovky“?

Mám pro Vás tip. Podívejte se na www.erocko.cz , třeba Vás při tom všem shonu povzbudím.

Pěkné čtení.

Milan Smutný

Žádné komentáře:

Okomentovat