19. dubna 2017

Účtenková loterie k EET

V rádiu jsem zaslechl, že tzv. účtenková loterie má být volebním hitem jedné nejmenované politické strany. To mě překvapilo. „Nechápu“, říkám si: „Jak může někdo chtít lákat voliče na to, že budou dostávat dary a peníze za to, že donášejí?“ Vyrůstal jsem ještě v minulém režimu, ve kterém bylo donášení častým jevem, ale přesto pokud někdo ve škole žaloval, byl v kolektivu velmi, velmi neoblíbený. Nakonec jsme mu to jeho donášení vždy dali sežrat.

Možná vysvětlím, jak má fungovat účtenková loterie. Půjdete nakoupit do oblíbeného krámku ranní pečivo a kávu a dostanete účtenku s kódem EET. Tu pak pošlete ke slosování. Samozřejmě, že provozovatel loterie, musí účtenku zkontrolovat, zda má správný kód EET a zda a souhlasí s účtenkou zaslanou elektronicky finanční správě. Jste vlastně takovou její prodlouženou rukou a pomáháte kontrolovat vydávání účtenek.

Cílem „Účtenkovky“, jak se bude loterie jmenovat, je motivovat lidi, aby trvali na vydávání účtenek, a tím se zvýšil výběr daní pomocí elektronické evidence tržeb.

Prostě jedni budou prodávat zboží nebo poskytovat služby a všichni jejich zákazníci je budou kontrolovat, zda nešvindlují a nezapomínají vydávat účtenky s kódem EET. Neumím dopočítat kolik to bude stát a kolik to přinese. Neumím odhadnout kolik lidí opravdu něco vyhraje. Vlastně to ani není, žádná výhra, protože fakticky nevkládáte žádný vklad. Prostě se bude losovat, z těch, co donesou účtenku ten šťastný, který bude obdarován. Neumím ani odhadnout kolika podnikatelům bude vadit, že každý jejich zákazník má právo je zkontrolovat, zda správně platí daně. Představa, že každý Váš zákazník je zároveň Váš kontrolor je velmi depresivní. Určitě těch naštvaných podnikatelů bude víc než těch šťastných výherců.

Přijde mi zvláštní i volební heslo: „Pojďme na sebe hromadně donášet a všichni u toho buďme šťastnější“.

Ivan Fučík


Žádné komentáře:

Okomentovat