4. května 2017

Za co všechno mohou daně?

K profesi daňového poradce patří sledování všeho, co se daní týká. Patří to k naší práci a je to obvykle i naše hobby. U politiky to tak není. V zásadě není zajímavá a k naší práci není potřeba vědět detaily z politického dění. Poslední týden se ale politika a politici točí okolo daní, nebo se daně točí okolo politiky a politiků.

Za co všechno můžou daně? Daně mají přitáhnout hlasy voličů v předvolebních kampaních politických stran před podzimními parlamentními volbami. Daně mají zvýšit preference vládnoucích stran v rámci schváleného daňového balíčku, jehož jsou součástí. Zdanění či vlastně nezdanění korunových dluhopisů, může svým dílem i za demisi současné vlády.


Daňový balíček byl s konečnou platností schválen a podepsán presidentem koncem dubna. Nepodařilo se ho přijmout už loni v prosinci, tak aby platil od 1. ledna. Nyní čeká na podpis premiéra. Ten je ale v demisi, a tak není jasné, zda bude platit a zda to bude alespoň od prvního dne v měsíci. Kromě mediálně zajímavých změn obsahuje balíček celou řadu změn technických, včetně DPH. Jen těžko si umím představit, že půlku měsíce se DPH počítá a stanovuje jinak než druhou půlku měsíce.

Jsem zvědavý, co dalšího nám daně přinesou.



Ivan Fučík

Žádné komentáře:

Okomentovat